21.2.2012

Iguazun putoukset

Paholaisen kurkku, Garganta del Diablo, versio 1

Tietoliikenneyhteydet pelaavat taas mainiossa Los Troncos hotelllissamme. Kymmenen huoneen pikkuhotelli on noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Puerto Iguazun keskustasta ja se on osoittautunut hyväksi valinnaksi. Aamiainen oli tosin sitä croisantti+hillo linjaa, mutta se ei ole kai erikoista täällä.

Kuuden kilometrin päässä putouksien alajuoksulla oli aika leppoisaa.
Tässä ollaan menossa veneeseen ja koskien halki kohti putouksia.

Vasemmalla näkyvät sumupilvet ovat suuren Paholaisen Kidan kuohuja.
Vesi pärskyy niin, ettei kameraa uskalla paljoa pitää näkyvillä.

Tänään lähdimme aamulla 09.00 bussilla keskustasta kohti Iguazun putouksia ja nimenomaan tälle Argentiinan puolelle. Bussi tuli täyteen ja sanomattakin on selvää, että oli kuuma, kun lämpöä oli heti aamusta yli +30. Täällä tarkenee. Vajaan puolen tunnin päästä saavuimme Puerto Iguazun kansallispuiston pääsisäänkäynnin eteen, joka oli bussin päätepysäkki. Porukkaa oli jo tuohon aikaan jonoksi saakka, mutta nopeasti selvisimme sisälle itse puistoalueelle. Sisäänpääsymaksu alueelle oli 100 Argentinan pesoa eli vähän reilu 17 euroa nykykurssilla.

Tuollaiseen suihkuun meidänkin veneemme ajoi

Pitkän pohdinnan jälkeen olimme buukanneet itsemme Great Adventure-nimiselle retkelle, jossa asiakkaat viedään ensin kuorma-auton lavalla viidakon läpi Iguazu-joen rantaan ja sieltä ajellaan moottoriveneillä vastavirtaan monta kilometriä itse putousten alle. Tuo automatka ei ollut kovin mielenkiintoinen nähtävyyksiltään, mutta oppaan kertoma info antoi kivaa taustatietoa itse putouksista ja niitä ympäröivistä sademetsistä. Venematka taas oli mukava ja huippukohta on tietysti itse putosten näkeminen ja suora fyysinen kokeminen, kun vene ajetaan ihan putousten alle. Porukat kastuvat takuuvarmasti totaalisesti ja meille annettinkin firman puolesta vedenpitävät säkit, johon sai pakata arvotavaransa.

Ylemmältä kävelyreitiltä

Oppaamme kertoi meille mm., että putoukset käsittävät 275 eri vesiputousta. Hän myös selitti kuinka paljon vettä virtaa putouksissa, mutta se ylitti jo käsityskykymme hänen käyttämiensä eri mittayksiköiden vuoksi. Ilman hänen infoaankin totesimme päivän aikana omin silmin, että paljon sitä vettä virtaa. Oppaan mukaan täällä on viime viikkoina satanut paljon ja vettä virtaa tavallista enemmän. Pari viikkoa sitten kuulemma suurimmalle putoukselle, Garganta del Diablolle, johtava reilun kilometrin pituinen kävelyreitti oli jouduttu sulkemaan, kun vesi oli noussut reitille. Reitti kulkee lähes kokonaan vesistön päälle rakennettua kävelysiltaa pitkin.


Itse putousten alle ajaminen oli mahtavaa! Tai ei siinä suoraan sen putoavan vesimassan alle ajeta, mutta niin lähelle, että jokainen kastui taatusti läpimäräksi. Matkustajia oli noin 30 ja kaikki olivat innoissaan kuin pikkulapset. Porukka huusi ja taputti käsiään ja pyysi kapteenia ajamaan aina uudelleen suihkun alle. Meidän veneemme kävi molempien pääputousten alla kastattamassa matkustajansa. Todella hauskaa ja on mukava vielä joskus innostua jostakin!

Surkeammissakin paikoissa on otettu valokuvia

Iguazu = Iso Vesi

Vene jätti meidät vettä valuvana putousten alemman kävelyreitin varrelle. Argentiinan kesä kuivaa sen minkä kastelee. Siitä jatkoimme matkaamme kävellen. Alueella kulkee kolme pääreittiä eli alempi reitti, ylempi reitti ja sitten junamatkan päässä on reitti, jota pitkin pääsee Garganta del Diablon kohdalle ihastelemaan lähietäisyydeltä Paholaisen Kitaa!

275 putousta ei mahdu yhteen kuvaan

Kaikki kolme reittiä mekin ehdimme päivän aikana tassutella läpi ja Puerto Iguazuun palasimme iltapäivällä jälleen bussilla. Eilen taisi tulla vähäteltyä tämän kylän suuruutta, kun tänään tarkemmissa tutkimuksissa ilmeni, että täällä on kahdet liikennevalotkin!

Iguazun luonnonpuiston alue on laaja ja suunniteltu kävelemiseen ja putosten ihailemiseen. Hyvät kävelyreitit kulkevat alueella ja junalla pääsee myös kulkemaan tarvittaessa. Kruununa on tietysti mahtavat putoukset, joita ei valokuvilla pysty tarpeeksi hyvin kuvaamaan. Kuvista jää puuttumaan se leveys, syvyys ja se aivan valtava pauhu, jonka putoavat vesimassat aiheuttavat. Jokainen yleensä kehuu omia matkakohteitaan, mutta kyllä Iguazun putoukset ovat upea paikka. Viime vuoden lopulla oli internetissä joku matkailuäänestys, jossa sai äänestää muistaaksemme maailman uutta seitsemää ihmettä. Iguazun putoukset pääsivät tälle listalle. Joku muukin oli lukenut nuo tulokset, sillä porukkaa on alueella todella paljon. Tosin puistoalue on niin laaja, että sinne myös mahtuu väkeä. Suosituissa valokuvauspaikoissa tosin joutuu hetken jonottamaan, että pääsee itse nappaamaan sen reissun hienoimman valokuvan.

20v hääpäivä Iguazun putouksilla

Huomenna turnee jatkuu ja olemme jo ostaneet bussiliput putouksille, mutta tällä kertaa matkustamme Brasilian puolelle. Tietojemme mukaan se on aika erilainen paikka ja kai maisemiltaan rajoitetumpi. Bussimatka kestää kuulemma noin tunnin ja itse alue on tietojemme mukaan huomattavasti pienempi kuin Argentiinan puolella. Totta vai tarua? Selvinnee huomenna.

Paholaisen kurkku, Garganta del Diablo, versio 2.
Takana on 8 tuntia kävelyä 36 asteen kuumuudessa.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Wau!! Ja onnea nuorelleparille!!!
Oltiin eilen Saanan kanssa katsomassa Risto Räppääjää, jotenkin tuntuu, että kokemus oli latteampi kuin teidän putoukset, vaikka siinä olikin järvimaisemaa! LOL!?
Hyvä tuo paholaisen kurkku!
-L-

Anonyymi kirjoitti...

Jou.

Muistakaahan ottaa N8:lla videonpätkää putousten pauhusta!

Anonyymi kirjoitti...

Edellinen anonyymikko oli henkilökohtainen N8 tukihenkilösi!

Jaaskarit kirjoitti...

Terve Leena! Tänään oltiin Brasilian puolella ja komeat maisemat sieltäkin. Tänään ei tosin blogata, mutta ehkäpä sitten huomenna, kun siirrytään Buenos Airesiin.

Jaaskarit kirjoitti...

Jou! Tunnistin kyllä jo tervehdyksestä. Kyllä videopätkääkin on taltioitu ja N8:lla napsittu kuvia ja videoita!

Anonyymi kirjoitti...

Onnea Hääpäivän johdosta, upeat maisemat!

Juha L

Jaaskarit kirjoitti...

Kiitos Juha!

Tiina kirjoitti...

No kyllä noissa maisemissa kelpaa hääpäivää viettää. Onnea!

Jaaskarit kirjoitti...

Kiitos Tiina! Tänään olemme palanneet Buenos Airesiin. Täällä ollaan sunnuntaihin saakka. Oli ne kyllä hienot putoukset...